LÄSTIPS

Lycklig är den som redan har eller på något vis lyckats få tag på Pia Skoglunds bok Schamanskt arbete - helande tekniker i vår tid, idag tyvärr slutsåld hos förlag. Eller kontakta författaren själv och fråga?

Den går lättfattligt, sakligt och själfullt igenom hur shamanism kan användas praktiskt idag samtidigt som man får tips på hur de värsta fallgroparna undviks.
Skoglunds bok är en av de tunnaste böckerna om shamanism som finns, och samtidigt den enda man egentligen behöver om man nu behöver någon alls. 

Shamanism - archaic techniques in ecstasy är en klassisk lunta av religionshistorikern Mircea Eliade och består egentligen av olika forskares verk. Boken innehåller berättelser med erfarenheter av shamanism i olika kulturer över hela världen. Det kan finnas något värdefullt i att efter en tid av eget utövande få förstå att många av erfarenheterna från den andliga sidan av verkligheten inte låter sig begränsas till vare sig plats, tid eller den egna personligheten. Någon i Västerås som gör en själsresa idag kan t.ex uppleva samma typ av fenomen i andevärlden, som någon på andra sidan Jorden gjorde för sextio år sedan.

Welcome Home: Following Your Souls Journey Home av Sandra Ingerman är en fortsättning på boken Soul retrieval. En stor anledning till varför jag gillar denna bok är för att den fokuserar på "Life after healing". När någon äntrar den shamanska vägen påbörjas ofta ett intensivt helande under en tid, efter att man kanske gått ett halvt liv utan tillgång till sätt att själsligt hela sig själv och sin tillvaro på. Det är i sin ordning, men sedan kommer man förr eller senare till en punkt då man faktiskt ska leva hel och helt i livet. Boken behandlar hur man kan hantera detta. Hur positivt det än är, så kan det nämligen vara ovant för många.

Hallucinogens and shamanism är en antologi med bl.a Michael Harner. En viktig bok med avseende på att det skapats en industri runt Ayahuasca och andra hallucigener, som på några platser världen över traditionellt sett till största del använts av shamaner. Själv har jag ingen använding av hallucigena substanser alls, varken i mitt shamanska arbete eller i övrigt. Nyttan för mig ligger i att få läsa om hur man ursprungligen använt subtropiska plantor e.t.c, för att bättre kunna bemöta människor som fått problem kopplade till ett felaktigt bruk och okunskap. För andra kan behållningen ligga i ett intresse av nyanser. 

Vill även gärna tipsa om tidningen Sacred Hoop: En ledande internationell tidning om shamanism, helig visdom och jordens andlighet. Sacred Hoop Magazine grundades 1993 och publiceras kvartalsvis i både digitalt- och pappersformat. I Hoop hittar du artiklar och inslag om olika shamanska traditioner, berättande, myter, reseberättelser, ritualer, helande arbete, ceremonier och mycket mer. Otroligt prisvärt och informativt för den som vill nörda ner sig.

Innan du läser...

Shamanism är traditionellt sett en skriftlös kunskap som förs vidare praktiskt och muntligt. Däremot är det inte konstigt att böcker skrivs om shamanism när de gamla vägarna återupptäcks på platser där litteraturtraditionen är så stark och utbredd.

Självklart går det både att läsa om shamanism och själv praktisera shamanism. Men! Man ska gärna vara medveten om att man har mycket att vinna på att inte läsa om shamanism alls de första åren av eget praktiserande. Framförallt därför att läsning kan skapa förutfattade meningar och orsaka tvivel på de egna erfarenheternas autencitet.

Om man väntar med att läsa böcker om shamanism tills man gjort en hel del egna förstahandsupplevelser så kan det man sedan läser istället fungera som en slags bekräftelse. Bland annat på att man på shamanska själsresor rör sig i en verklighet som faktiskt existerar och detta oberoende av en själv dessutom. 

Denna typ av bekräftelse är inte på något vis avgörande för det shamanska utövandet, men kan ses och upplevas som en rolig bonus.